Bij een crematie wordt de overledene in een crematieoven geplaatst. Om te zorgen dat er na de crematie geen verwisseling van de as kan plaatsvinden, wordt er voor het invoeren in de oven een identificatiesteentje met het unieke crematienummer van het crematorium op de overledene gelegd. Na ongeveer 75 minuten is het crematieproces klaar en blijven er asresten over. Deze kunnen in een urn worden bewaard of worden uitgestrooid.
Het regelen van de praktische zaken rondom het overlijden maakt een belangrijk onderdeel uit van afscheid nemen. Ik ontzorg graag en regel desgewenst alles, maar geef nabestaanden om deze reden ook alle ruimte om actief aan de uitvoering deel te nemen.
Waar moet ik beginnen?
Bij een afscheid komt veel kijken. Er moet van alles geregeld worden. Wees gerust, in dit proces begeleid ik je stap voor stap met alle praktische zaken. Ik voer ze uit of laat zien hoe nabestaanden hier zelf een rol in kunnen spelen. Belangrijk daarbij zijn de wensen van de overledene en wat de naasten zelf kunnen en willen doen.
Na vaststelling van overlijden door een arts mag een uitvaartbegeleider ingeschakeld worden. Je mag me altijd bellen, ik ben dag en nacht bereikbaar en kom zo gauw mogelijk langs om de praktische zaken rondom het overlijden te bespreken. Zo hebben we het bijvoorbeeld over:
1
-
Laatste verzorging en opbaring: thuis of elders
-
Aangifte van overlijden
-
Rouwberichten: hoe mogen de rouwberichten eruit zien?
-
Rouwvervoer: er zijn veel mogelijkheden.
-
Uitvaartprogramma, locatie en catering: samen nemen we de dag van de uitvaart stap voor stap door.
-
Laatste rustplaats: wil je dat de overledene begraven of gecremeerd wordt?
Wat is een crematie?
Bij een crematie wordt de overledene in een crematieoven geplaatst. Door de hitte vergaat het lichaam. Na het crematieproces blijft er van de overledene as over. In België krijg je meteen na de crematie de as van de overledene mee. In Nederland schrijft de wet voor dat deze nog een maand in het crematorium bewaard moet blijven.
Meehelpen helpt
In de dagen na een overlijden kunnen nabestaanden afscheid nemen van hun overleden dierbare. Meehelpen bij de praktische zaken rondom het overlijden kan helpen bij het eigen rouwproces. Het kan achteraf een goed gevoel geven om dit nog voor de overledene te hebben gedaan.
Enkele voorbeelden*:
2
-
Meehelpen met het verzorgen en opbaren van de overledene. Spannend vooraf, maar het kan uiteindelijk een eervolle handeling en een waardevolle herinnering zijn.
-
Zelf de rouwkaart ontwerpen en de tekst ervoor schrijven (Klein)kinderen kleine praktische taken geven, zoals mee het bezoek ontvangen, een bloemstukje maken enzovoort.
Afscheid nemen
Afscheid nemen, is voor iedereen anders. De een vindt het prettig om dit op afstand te doen, in een mortuarium, de ander houdt de overledene het liefst nog even fysiek dichtbij. Dit kan door de overledene thuis op te baren.
Een persoonlijke touch
Iedereen heeft een beeld van een standaard uitvaart. Met zo’n uitvaart is helemaal niks mis en als het bij je past, regel ik het graag. Maar als je wilt, kun je aan veel dingen ook een persoonlijke touch geven. Dit kan extra bijdragen aan het rouwproces.
Enkele voorbeelden: *
3
-
Rouwvervoer kan een eigen auto, busje, caravan of zelfs fiets zijn.
-
De afscheidslocatie hoeft geen zaal te zijn, het kan overal, ook thuis of in een clubgebouw.
-
We kunnen de passie of hobby van de overledene in de uitvaart verwerken.
-
Je kunt tijdens de uitvaart de lievelingsmuziek van de overledene draaien.
*Dit zijn slechts enkele mogelijkheden, maar alles is mogelijk. Het gaat erom wat past bij de overledene en nabestaanden. Ik help met ideeën en mogelijkheden om tot de juiste invulling van een mooi, waardig en persoonlijk afscheid te komen. Een afscheid waar je trots op kunt zijn en troost uit kunt putten.